Obiective pentru sanatatea ta in 2012- Un mar pe zi


Contribuie la preventia si tratamentul a 7 tipuri de boala
  1.  Astm.Se pare că merele ameliorează efectele astmului, arată un studiu realizat pe copii care suferă de această problemă.
  2.  Diabet.Un măr pe zi spune ‘nu’ diabetului – după opinia unor specialiști, consumul de mere reduce cu până la 27% riscul de a face diabet.
  3.  Obezitate.Prin conținutul nutritiv de care dispune, mărul devine unul dintre cei mai buni aliați ai dietelor de slăbit: nu au multe calorii (între 50 și 100 în funcție de mărime), nu cresc deloc colesterolul „,rău”, au grăsimi infime, se digeră rapid în comparație cu alte alimente (în 30 de minute, în timp ce o friptura se digeră în 2-3 ore), dau senzația de sațietate.
  4.  „Antidot” pentru fumatoare – se pare ca marul, prin continutul ridicat de flavonoide, protejeaza organismul de efectele nicotinei, in cazul fumatorilor.
  5. Boli dermatologice Protectie UV – ce creme, ce vitamine, ce palarii, ce ochelari de soare, etc, consumul de mere este un puternic protector impotriva nocivelor raze ultiaviolete, tot datorita flavonoidelor, mai exact al efectului antioxidant al acestora. Dar atentie, numai consumate cu tot cu coaja, pentru ca acolo stau de fapt cele mai multe flavonoide.
  6.  Plamani puternici si sanatosi – un studiu britanic a demonstrat faptul ca cine consuma cel putin 5 mere pe saptamana, „detine” si plamani mai puternici si sanatosi, marul avand un temeinic rol de a reduce riscul aparitiei bolilor respiratorii, au aratat cei de la Universitatea Nottingham. Marul este cel care injumatateste riscul aparitiei bolilor pulmonare grave.
  7.  O inima sanatoasa! – un alt studiu finlandez a aratat ca persoanele care consuma foarte des flavonide (din fructe si legume, deci si din mar) au un risc mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, si mai mult decat atat, se pare ca scade radical incidenta atacurilor de cord.
Prin conținutul nutritiv de care dispune, mărul devine unul dintre cei mai buni aliați ai dietelor de slăbit: nu au multe calorii (între 50 și 100 în funcție de mărime), nu cresc deloc colesterolul „,rău”, au grăsimi infime, se digeră rapid în comparație cu alte alimente (în 30 de minute, în timp ce o friptura se digeră în 2-3 ore), dau senzația de sațietate Contribuie la evitarea a 5 tipuri de cancer
  1.  Cancerul de prostata – Cercetatorii de la clinica Mayo au constatat ca quercetina, un tip de flavonoida continuta de mere, poate ajuta la prevenirea si tratarea cancerului de prostata. Un studiu de laborator a constatat ca quercetina previne sau reduce cresterea celulelor umane specifice cancerului de prostata prin blocarea actiunii hormonilor androgeni. Quercetina ar putea fi un tratament non-hormonal pentru prevenirea sau tratarea cancerului de prostata.
  2.  Cancerul de san – Un studiu realizat pe sobolani la Cornell University a descoperit ca extracul de mere proaspete incetineste cresterea tumorilor cancerului de san. Sobolanii au fost expusi la un agent cancerigen care dezvolta cancerul mamar si hraniti cu echivalentul uman de la unul la sase mere, in fiecare zi, timp de 24 de saptamani. Tumorile au evoluat la 81% la subiectii care nu au consumat mere. In cazul sobolanilor care au consumat unul, trei sau sase mere, tumorile au fost reduse cu 17, 39 si respectiv 44%. Practic, nu s-a constatat ca animalele tratate aveau mai putine tumori, ci ca aceste tumori erau mai mici, mai putin maligne si au crescut intr-un ritm mai lent comparativ cu tumorile sobolanilor care nu erau tratati.
  3.  Cancerul pulmonar – In urma unor cercetari realizate la Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School asupra unui lot de 125.000 americani, s-a descoperit ca un mar consumat in fiecare zi reduce riscul declansarii cancerului pulmonar la nefumatori cu 20%. Un studiu finlandez a confirmat aceste rezultate, iar un altul a descoperit ca oamenii care mananca mere si ceapa (doua alimente bogate in quercetina) pot preveni cu pana la 40-50% declansarea cancerului pulmonar.
  4.  Cancerul de colon – Mai multe studii recente au descoperit o legatura intre mere si riscul de cancer colorectal. Persoanele care consuma un mar pe zi reduc riscul aparitiei cancerului de colon cu 35%, iar cei care mananca mai mult de un mar, diminueaza aceasta probabilitate cu pana la 63%. In plus, rezultatele unor cercetari germane subliniaza ca merele pot creste producerea unui compus numit butirat, care protejeaza organismul impotriva cancerului de colon.
  5. Cancerul hepatic – Riscul de cancer la ficat a scazut in cazul soarecilor hraniti cu un extract din coaja merelor cu pana la 57%. Chiar daca nutrientii in lupta cancerului contin substante existente in coaja de mere, si pulpa merelor contine aceste substante in cantitati semnificative. Un alt studiu a descoperit ca tratarea celulelor specifice cancerului hepatic cu 50 miligrame (jumatate de lingurita) de extract de mere provenit din merele necuratate de coaja inhiba cresterea celulelor canceroase ale ficatului cu 57%. Extractul derivat din pulpa merelor scade nivelul celulelor canceroase cu doar 40%.