Disciplina pentru copii problema (II)


Ce fac atunci când copilul meu devine un ”copil problema”atât pentru familia mea cat si pentru cei din anturajul lui ? Ce metode sa aplic pentru disciplinarea lui astfel incat sa fiu eficient?Este un copil hiperactiv sau este o problema in educatia lui ?  Principala cauza este permisivitatea de care dau dovada parintii. Daca parintii ii dau copilului prea multa putere copilul va deveni mai egocentric.   Atentia din partea unui parinte e excesiva daca se suprapune peste necesitatea ca un copil sa invete sa faca unele lucruri singur si sa se descurce cu frustrarile vietii. Acordarea atentiei cand sunteti ocupati deoarece o cere copilul este un exemplu de atentie acordata la momentul nepotrivit. Alt exemplu: cand copilul are accese de furie el trebuie ignorat. Daca atentia i se acorda imediat nu va invata sa astepte.
 1. ”Stabiliti limite si reguli potrivite pentru varsta copilului. Trebuie impusa o disciplina adecvata varstei inca de la 6 luni. A spune „NU” ocazional este benefic pentru copil. Copiii au nevoie de control extern pana cand isi dezvolta autocontrolul si autodisciplina.
 2. Cereti cooperare pentru regulile importante dar prezentati hotararile ca find nenegociabile.Copilul nu trebuie sa ajunga la varsta solara pentru a respecta  regulile impuse
 3. Asteptati-va sa planga copilul dumneavoastra
 4. Faceti diferenta intre nevoile si dorintele copilului. Nevoi sunt: foamea, frica, alinarea durerii. In aceste cazuri raspundeti imediat copilului. Alta data copilul plange din cauza unor dorinte.  Cand plansul e o toana ignorati-l.
 5.  Evitati sa il faceti sa-si reprime sentimentele, dar nu va lasati intimidati de plansul sau.
 6. Nu permiteti ca toanele si aceesele de furie sa aiba efect.In orice situatie, nu cedati acestor toane.
 7. Nu treceti cu vederea disciplina in timpul petrecut impreuna.  Chiar si in timpul activitatilor recreative trebuie sa impuneti regulile.
 8. Nu incercati sa negociati cu copiii mici.  Cand copilul ajunge la varsta de 2-3 ani aveti reguli dar nu vorbiti prea mult despre ele.   La varsta de 4-5 ani copilul incepe sa raspunda motivelor pentru care s-au impus regulile de disciplina, dar nu are inca judecata necesara pentru a face reguli. In primii ani de scoala aratati-va disponibilitatea de a discuta regulile. La 14-16 ani cu un adolescent se poate negocia la fel ca un adult. Puteti sa ii cereti parerea in privinta limitelor si consecintelor corecte (astfel regula devine decizie comuna).
 9.  Invatati copilul sa faca fata plictiseli
 10. Invatati copilul sa astepte .  Copilul are nevoie de exercitiul rabdarii astfel incat  perseverenta si forta lui emotionala vor fi imbunatatite.Nu va simtiti vinovati daca copilul trebuie sa astepe cateva minute din cand  aveti ceva de făcut.
 11. Nu ocoliti incercarile  cotidiene  din viata copilului . Acestea sunt oportunitati pentru a invata si a rezolva problemele.  .
 12. Nu laudati excesiv copilul
 13. Invatati copilul sa respecte adultii
 14. Petreceti timp de calitate si suficient cu copii in fiecare zi .  Daca nu il invatati sa va respecte drepturile nu va invata sa respecte nici drepturile altor adulti.
 15. Fiti un model bun pentru copiii dumneavoastra”
Cititi mai mult pe  ceimici.ro
În mintea copilului trebuie să fie statornicite principii corecte. Dacă părinţii sunt uniţi în această lucrare de disciplină, copilul va înţelege ce se cere de la el. Dar dacă tatăl, prin cuvinte sau privire arată că nu aprobă disciplina mamei, dacă simte că ea este prea strictă şi crede că el trebuie să compenseze asprimea cu răsfăţ şi indulgenţă, copilul va fi ruinat. Înşelăciunea va fi practicată de părinţii îngăduitori, iar copilul va învăţa curând că poate face ce-i place.Indrumarea copilului  pag 197