Controleaza irascibilitatea!


Ai nervi şi eşti foarte ţâfnoasă fără să ai un motiv anume? Află cateva dintre motivele pentru care apar aceste stări de irascibilitate şi cum le poţi controla!

Iată care sunt principalele motive care pot cauza aceste stări: 1. Schimbările hormonale

Dacă ai remarcat că ai stări de irascibilitate în fiecare lună cam în aceeaşi perioadă atunci ştim că hormonii sunt de vină.  Stiai ca inainte cu o săptămână să-ţi vină menstruatia, nivelul de progesteron este foarte scăzut şi acest lucru poate să-ţi cauzeze stările de irascibilitate cu care te confrunţi lunar?  De asemenea, femeile aflate la menopauză se pot confrunta adesea cu aceste stări, deoarece nivelul de progesteron este la zero. Soluţie eficientă: studiile arată că 600 miligrame de omega-3 pe zi pot să prevină sau să atenueze aceste sări.

2. Suferi de hipotiroidism

Cea mai frecventă boală a tiroidei este hipotiroidismul, care apare în momentul în care glanda nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. Acest lucru încetineşte foarte mult toate funcţiile organismul, iar printre simptomele pe care le cauzează acestă boală se numără oboseală, starea de slăbiciune, precum şi episoade de depresie şi irascibilitate. Persoanele care suferă de hipotiroidism prezintă şi următoarele simptome: păr uscat şi aspru, piele uscată la nivelul coatelor şi a genunchilor; voce îngroşată, răguşită; creştere în greutate, apetit scăzut şi constipaţie; sensibilitate excesivă la frig şi ciclu menstrual dereglat. Soluţie eficientă: este obligatoriu să te programezi pentru un consult la medicul endocrinolog pentru a stabili un tratament.

3. Cofeina

Cofeina stimulează creierul, de aceea este considerată o substanţă care dă dependenţă. Astfel, persoanele care devin dependente de cofeină pot să se confrunte cu stări precum oboseala, dureri de cap sau fluctuaţii accentuate ale stărilor interioare”, explică specialistii. Soluţie eficientă: dacă te confrunţi adesea cu stări de irascibilitate şi consumi multă cafea, opreşte-te! Fie renunţi de tot la cafea, fie limitezi consumul la două căni pe zi.

4. Îţi este foame

Când îţi scade glicemia poţi să ai aceste stări de irascibilitate pentru că creierul nu mai funcţionează normal când nu are zahărul care este o sursă fundamentală de energie. Soluţie eficientă: obişnuieşte-te să iei gustări între mesele principale pentru a preveni aceste stări.

 5. Condiţiile de somn

Studiile arată că orice sursă de lumină ai avea în dormitor pe timpul nopţii (televizorul pornit, lampă de citit, ceasurile electronice cu led etc) poate să scadă producţia hormonului numit melatonină care asigură un somn odihnitor şi să favorizeze stările de depresie şi irascibilitate. Soluţie eficientă: renunţă la toate sursele de lumină atunci când mergi la culcare.

6. Dieta bogată în grăsimi rele

Grăsimile saturate şi trans, adică acele grăsimi considerate a fi nesănătoase pot să accentueze starea de irascibilitate pe care încerci să o rezolvi recurgând la alimentele la care pofteşti. Soluţie eficientă: alege un regim alimentar echilibrat în care să incluzi grăsimi sănătoase, cum ar fi avocado, peştele gras, uleiul de măsline şi nucile.