Confruntarea copiilor cu ispita


Societatea moderna ofera o multitudine de placeri la indemana copiilor nostri . In perioada de adolescenta, copiii au tendinta de a cadea prada ispitelor, fara ca parintii sa stie macar de acest lucru. 
Constientizarea parintilor
Formarea caracterului pentru a se opune ispitei incepe inca de la primii  ai  copilăriei. Parintii nu constientizeaza marea responsabilitate pe care o au pentru  a  preveni cultivarea necumpatarii si dezvoltarea autocontrolului.
Părinţii ar trebui să nu uite că împotriva acestor ispite trebuie să lupte copiii lor
Caminul Adventist ne prezinta cateva puncte de reper
  •   Părinţii  ar  trebui sa fie un exemplu  de temperanţă, iar copiii să fie învăţaţi  ceea ce inseamna renunţarea de sine şi autocontrolul.
  •  Dăruindu-le copiilor lor iubire, afecţiune şi încurajându-i în cămin, părinţii pot oferi copiilor lor un adăpost sigur şi bine venit din faţa multelor ispite ale lumii
  •  Când pasiunea şi pofta se războiesc, cerând supremaţie, puterea iubirii, a influenţei restrângătoare, serioase şi hotărâte a mamei poate echilibra sufletul şovăielnic, punându-l de partea cea dreaptă.
  • Gândurile rele pot fi îndepărtate doar prin înrădăcinarea principiilor drepte. Dacă părinţii nu sădesc seminţele adevărului în inimile copiilor lor, vrăjmaşul va semăna buruieni. Educaţia bună, sănătoasă, este singurul lucru care se poate face în vederea prevenirii cuvintelor stricate, care degradează bunele maniere. Adevărul va proteja sufletul de ispitele nenumărate, cărora trebuie să le facem faţă.
  • Aceşti tineri au nevoie de o mână întinsă spre ei cu iubire. Cuvinte amabile, rostite în mod simplu, mici atenţii, acordate în mod simplu, vor înlătura norii ispitelor care se adună asupra sufletului
  •  nu le permiteţi copiilor voştri să meargă pe străzi după căderea nopţii, pentru a se angaja în diferite jocuri sau pentru a se întâlni cu alţi băieţi spre a se distra. Dacă această regulă va fi pusă cu stricteţe în aplicare, supunerea faţă de ea ar deveni un obicei, iar dorinţa de a o încălca ar înceta curând
O alimentatie neexcitanta                           
              Copilului i se dau alimente excitante, deşteptându-i-se dorinţe nenaturale. Acest apetit stricat este satisfăcut pe măsură ce se dezvoltă. Gusturile devin încontinuu mai pervertite şi sunt dorite şi oferite stimulente mai puternice până ce, în scurtă vreme, sclavul poftelor dă la o parte orice restricţie.
Responsabilizarea copiilor
Viaţa  oferă numeroase încercări chiar de la cele mai fragede varste şi este mai bine să putem sa ii pregatim pe copii   pentru a  le putea face fata decât să ajunga în postura de a aştepta pe altcineva să ii ajute.Putem sa responsabilizam copiii de timpuriu şi oferiţi-le toate informaţiile necesare  despre avatarurile civilizatiei moderne, pentru a deveni adulţi independenţi.
  „Copiii să se roage pentru ajutor. Copiii trebuie să se roage pentru harul de a rezista ispitelor care vor veni asupra lor – ispitade a-şi alege propria lor cale şi de a-şi face plăcerile lor egoiste. Iar când ei se roagă pentru ca Domnul Hristos să-i ajute în viaţă, să fie sinceri, buni, ascultători şi să-şi poată îndeplini datoriile pe care le au în cămin. El le va asculta rugăciunile lor, oricât de umile ar fi. „C.A adventist.ro
[learn_more caption=”Influenta drogurilor asupra copiilor ( statistica preluata de la copilul.ro)”] 90% dintre fumatorii adulti au inceput sa fumeze cand inca erau copii. Anual, 400 000 de minori se apuca de fumat (numarul celor care doar incearca este simtitor mai mare). O treime dintre acestia vor muri prematur din cauza unei afectiuni cauzate de fumat. Copiii devin foarte rapid dependenti de tigari. aproximativ 10% dintre adolescenti fumeaza pana la 15 tigarete pe zi, 20 de zile pe luna (desi procentul este in continua crestere). Tutunul are efecte nocive multiple pe termen lung si creaza de asemenea dependenta. Un adolescent care fumeaza de mai mult de 1 an, are o sansa de 80% sa devina dependent aproximativ 75% dintre liceeni au consumat alcool ocazional. Dintre acestia, 28%, relateaza episoade cu consum exagerat de alcool (mai mult de 5 bauturi tari, intr-un interval de cateva ore). Una din cauzele principale de deces in randul adolescentilor, sunt accidentele auto cauzate de consumul excesiv de alcool. Consumul de alcool scade inhibitiile specifice varstei si predispun adolescentul la o viata sexuala necorespunzatoare (sexul neprotejat) si care cresc riscul contactarii unei boli cu transmitere sexuala (HIV-SIDA, herpes, chlamidya) sau aparitiei unei sarcini nedorite aproximativ 40% dintre adolescenti au incercat cel putin o data marijuana, in timp ce 22% dintre acestia folosesc frecvent acest drog. Marijuana este o optiune des intalnita in randul adolescentilor si poate cauza pierderi de memorie, tulburari cognitive (de invatare) sau de atentie aproximati 9% dintre adolescenti au incercat cocaina, in timp ce 4% folosesc acest drog frecvent (cel putin o data pe luna). Cocaina este un drog care creeaza dependenta. Este foarte periculos, deoarece poate cauza aritmii cardiace (batai cardiace anormale) uneori fatale, infarct miocardic, crize pseudoepileptice sau accidente vasculare cerebrale. [/learn_more]
   Cel mai important lucru este sa mentii inpermanenta comunicarea deschisa, sa il asculti sa il sfatuiesti, sa incerci sa il intelegi. Apoi, trebuie sa il informezi cu privire la riscurile la care se expun fumatorii. Nu trebuie sa il ameninti, sa ii spui ce pedepse il asteapta daca indrazneste sa fumeze. Trebuie sa ii explici ca unui om matur care sunt consecintele negative ale fumatului. Pentru a putea preveni, trebuie sa cunosti motivele pentru care copiii se apuca de fumat.